İnternet Bağımlılığı ile İnternetten Alışveriş İlişkisi Üzerine Bir İncelenme; Üniversite Öğrencileri Uygulaması-An Investigation of the Relationship Between Internet Addiction and Online Shopping; a Case of University Students - Yüksel Köksal (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnternet bağımlılığı, günümüz teknoloji çağının, özellikle genç nesil üzerindeki önemli sorunlarından birisidir. Uluslararası literatüre, 1996 yılında giren internet bağımlılığı kavramını anlamaya ve tanımaya yönelik pekçok çalışma yapılmıştır. Bu alandaki çalışmalarıyla iyi bilinen Kimberly S. Young’un (1998) internet bağımlılık düzeyini ölçmek amacıyla geliştirdiği ‘internet bağımlılık ölçeği’ ülkemizde de bazı araştırmalarda uygulanmıştır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin internet bağımlılık düzeyleri ve bağımlılık düzeylerine göre internetten alışveriş ve pazarlama iletişimine yaklaşımları ki-kare ve Oneway ANOVA analiz yöntemleri kullanılarak ölçülmüştür. Elde edilen bulgularda, internet bağımlılık düzeyi yüksek olanların, internetten alışverişe ve bu ortamda işletmelerin pazarlama iletişimine daha açık ve ilgili oldukları saptanmıştır.