Tatuaż po pijanemu: mumblecore - Andrzej Pitrus (Kwartalnik Filmowy)
W kinie współczesnym rzadko mamy do czynienia z grupami. Czasem „tworzą” je krytycy, dostrzegając pokrewieństwa w twórczości różnych artystów. W wypadku omawianych w artykule „nowych realistów” jest inaczej. To niewątpliwie grupa, zresztą występująca pod rozpoznawalnym już szyldem: mumblecore. Nazwa została wymyślona przez Erica Masunagę – dźwiękowca współpracującego z jednym z najważniejszych przedstawicieli nurtu, którym jest bez wątpienia Andrew Bujalski. Tekst Andrzeja Pitrusa osadza działalność najmłodszego pokolenia amerykańskich filmowców niezależnych w kontekście dokonań ich mistrza – Johna Cassavetesa, ale jednocześnie ukazuje oryginalny i niepowtarzalny charakter zjawiska.