Limon (Citrus limon L.) Diliminin Kurutma Sürecindeki Renk ve Boyut Analizi - Semih Özden; Faruk Kılıç (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Narenciyenin özellikle de limonun tüketimi tüm dünyada oldukça yaygındır. Narenciyeyi saklamak için farklı yöntemler mevcuttur ancak içindeki nemin büyük oranda uzaklaştırarak saklama yöntemi (kurutma) yüzyıllardır süregelen bir uygulamadır. Limon dilimlerinin kurutulması ve kurutulmasının incelenmesi (uygun sıcaklık ve nem kapasitesinin belirlenmesi) akademik olarak da araştırılan konuların başında gelmektedir. Yapılan bu çalışmada, çakışık merkezli fan-rezistans ile kontrol edilen gıda kurutma fırınında 50 °C’de kurutulan limon dilimlerinin zamana bağlı olarak görüntü kaydı ve kinematik özelliklerinden ağırlığın (nem kaybının) ölçümü yük hücresi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin ve parametrelerin güvenirliliği arttırmak için üçer defa tekrarlanan deneyler, Türk Standartları Enstitüsü’nün TS 13706 kurutulmuş limon standardına uygun olarak (kurutulmuş limonda % 10 nem kalıncaya dek) gerçekleştirilmiştir. Toplamda 330 dakika süren kurutma sürecinde, fırın içine yerleştirilen sayısal kamera ile 30 dakikalık aralıklarla görüntü kaydedilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen verilere göre normalize ağırlık kaybı % 75.8 olarak kaydedilmiştir. Limon dilimi görüntüleri kenar belirleme algoritmaları ile işlenerek piksel sayısı belirlenmiş ve % 19.42 azalma gösterdiği ölçülmüştür. RGB verileri sayısal kameradan elde edilerek MATLAB programı ile analiz edilmiştir. Renkte oluşan değişim değerlendirildiğinde fark % 13.78 olarak tespit edilmiştir. Böylece limon dilimlerin renginin ve alanının değişimi ortaya çıkartılmıştır. Bu matematiksel değişimler (renk, alan, ağırlık) arasında karmaşık ağ yapıları ile matematiksel olarak bağlantı kurularak, kurutma sürecinin yönetimi, kontrolü sağlanabilir.