Вплив деформації та площі поверхні тертя на процес зношування - О. А. Вишневський; О. С. Давидов (Системи озброєння і військова техніка)
У роботі розглянуто метод визначення залежності зношування поверхні металів при випробуваннях методом Брінелля-Ховарта від площі поверхні тертя та деформації випробувального диска. Відзначено якісний, а не кількісний характер результатів методу, що дозволяє переносити результати випробувань на умови, відмінні від стандартних. Сформульовані та вирішені завдання, спрямовані на усунення основного недоліку досліджень: відсутність моделей досліджуваних процесів та методів визначення параметрів цих моделей. Усунення цих недоліків дозволить розповсюдити результати досліджень на реальні умови, відмінні від модельних. Побудовано математичну модель визначення кількості абразивних частинок у зоні взаємодії випробувального диска та абразиву в заданий момент часу залежно від розмірів абразивних частинок, величини деформації та розмірів гумового випробувального диска. Важливим результатом даної роботи є розгляд взаємодії кожної сферичної абразивної частинки з поверхнею тертя металевого зразка. Прораховано залежність зносу поверхонь матеріалів від лінійного зносу, площі поверхні тертя, величини деформації випробувального циліндра. Розглянуто граничні умови застосування даних моделей під час випробувань методом Брінелля-Ховарта. У роботі розглядається основа подальшої побудови математичних моделей процесів абразивного зношування методом Брінелля-Ховарта. Розглядається не середньостатистичний знос поверхонь металів, а зношування кожної сферичної абразивної частинки з подальшим підсумовуванням величин зносу за масою.