Особливості світло-кольорової побудови композиції рослин - Nataliya Taran; Valeriya Dragomyryk (теорія та практика дизайну)
Мета: дослідити особливості рослинних композицій в сутінках та в нічний час; підібрати відносно невибагливі рослини, які найкраще підходять для даної пори та коротко описати їхні особливості; визначити проблематику побудови таких композицій, які будуть вдало виглядати навіть у темряві; ознайомитися з проблемами «нічного» озеленення та їх вирішенням; дослідити рослини, на які варто робити акценти в подібному озелененні; визначити способи створення естетичних рослинних композицій для сутінок на конкретних прикладах. Методологія: У статті використано порівняльний та історичний аналіз. У ході написання статті було використано різноманітні наукові джерела, наукову літературу, посібники з догляду за рослинами, фотографії, зображення рослин Результати. Виявлено, що світло-кольорове середовище формується на основі комплексного проєктування. Цей процес включає три рівні: формування художніх вражень від світло-кольорового середовища, створення емоційно-образних характеристик і властивостей; розроблення інженерних пристроїв і світло-технічного обладнання з різними експлуатаційними характеристиками; формування власного стану світло-кольорового середовища для певного впливу на людину, забезпечення візуального комфорту. Виявлено потребу оволодіння мистецтвом освітлення, яка вирішується архітекторами та дизайнерами на стадії проєктування міста та міського середовища. Наукова новизна: з’ясовано та встановлено про наявність певних способів «нічного» озеленення, а саме: рослини, що розкриваються у вечірній час; рослини, добре помітні навіть у темряві; на яких рослинах варто робити акценти у темряві; проблематику естетичного вигляду рослинних композицій у сутінках та в темряві та вирішення даної проблеми; правильне освітлення композицій для досягнення більшого ефекту.