Sakaryabaşı Batı Göletinin Ötrofikasyon Derecesinin Araştırılması - Fikri Aydın; Serap Pulatsü (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada Sakaryabaşı Bal ı k Üretim ve Araştı rma Istasyon ıfna su sağlayan Batı Göleti'nin dtrofikasyon derecesinin belirlenmesi amaçlanm ışt ı r. Golet suyunda başta fosfor fraksiyonlan toplam fosfor, toplam ortofosfat, toplam filtre edilebilir ortofosfat, partiküler inc ı rganik fosfor olmak üzere azot fraksiyonlan amonyak azotu, nitrit azotu, nitrat azotu , klorofil-a konsantrasyonu ile baz ı fiziko-kimyasal özellikler su s ı caklığı , çözünmü ş oksijen, pH, ışı k geçirgenliğ i, elektrik iletkenliği, toplarn sertlik, kalsiyum ve magnezyum sertli ğ i, organik madde, bikarbonat alkalinitesi dikkate al ı nm ıştı r. Toplam fosfor konsantrasyonu baz al ı nd ığı nda, goletin bask ı düzeyi aç ı s ı ndan hiperdtrofik oldu ğ u ve özellikle amonyak-azotu değerinin bütün deneme periyodu boyunca alabal ı k yetiştiricili ğ i yap ı lan sular için izin verilen değerden yüksek olduğ u saptanmıştı r. Elde edilen veriler doğ rultusunda gölet yönetimine ili şkin önerilerde de bulunulmuştur