Habdelićev dikcionar (1670) kao izvor hrvatskoga medicinskog nazivlja - Vladimir Dugački (Studia Lexicographica)
Analizom rječnika isusovca Jurja Habdelića Dictionar ili Rechi Szlovenzske zvexega ukup zebrane… (1670) nastoji se pokazati koliko je to Habdelićevo djelo imalo utjecaja na standardiziranje hrvatskoga suvremenoga medicinskog nazivlja. U rječniku se nalaze nazivi za pojedine dijelove tijela, tjelesne mane, važnije bolesti, učestalije simptome, za neke profile zdravstvenih radnika, za zdravstvene postupke i medicinske instrumente, za neke vrste ljekovitih pripravaka, ali – što je vrlo bitno – i popis nazivlja prema pojedinim medicinskim disciplinama, počevši od anatomije preko patologije sve do simptomatologije.