İmmunsüpresif olmayan hastalarda görülen ve muayene ile kolayca tanı alan ‘’Dev Molloskum’’ olguları - Mehmet Melikoğlu (Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Dergisi)
Dev molluscum vakalarının immunsüpresif olmayan hastalarda da görülebileceğini, keratoakantoma gibi tümoral lezyonlarla karışabileceğini, fizik muayene ile tanı alabileceğini paylaşmayı amaçladık. Molluskum Kontagiozum, poxvirus ailesinin bir üyesi olan yaygın bir viral enfeksiyondur. Lezyonlar tipik olarak beyaz veya ten renginde, kubbe şeklinde ve inci şeklinde göbeklidir. Lezyonlar genellikle 1-5 mm çapında papüller şeklindedir. İmmünsüprese veya HIV pozitif hastalarda yaygın veya daha büyük lezyonlar gözlenir. Dev molluskum nadir bir varyanttır. Tek bir büyük ve nodüler yapı gösterdiği için bazal hücreli karsinom, verruca vulgaris ve keratoakantom ile karıştırılabilir. Bizim iki hastamızda da klinik olarak fizik muayene ile kolayca tanı koyduğumuz dev molluskum vakalarında hastaların immunsüpresif olmadığını ve keratoakantoma benzer tek ve dev lezyonlar şeklinde olduğunu gördük ve paylaşıyoruz.