KEMÂL AHMED DEDE VE TERCÜME-İMENÂKIB-I MEVLÂNÂ’SI - Şerife Akpınar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kemâl Ahmed Dede, M. 1558’de Akşehir’de doğmuştur. Mevlevî bir aileden gelen, DervişKemâl Ahmed, gençlik yıllarında Konya’ya gelerek, Çelebi Hüsrev Hazretleri’nin hizmetine girer. Bir süre sonra İstanbul’a gider ve bir dergâh bahçesindeki ağaç kovuğunda yaşamaya başlar. Burada, gösterdiği olgunluk ve kerâmetler ile çevredekilerin sevgisini kazanır. YenikapıMevlevîhânesi’ni yaptıran, Kâtip Mehmet Efendi’nin isteği üzerine bu mevlevîhânenin ilk postnîşîni olur. M. 1601 tarihinde vefât eden Kemâl Ahmed Dede, Tercüme-i Menâkıb-ıMevlânâ adlımanzum eseriyle, Mevlânâ ve ahfadıhakkında bilgi veren eserlere bir yenisini kazandırmıştır.