Psikolojik Danışmanın Yaşadığı Çatışma: Etik İkilem - Fatih Camadan (Sakarya University Journal of Education)
Psikolojik danışmanların yaşadığı etik ikilemler ileilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde bu ikilemlerin daha çok “gizlilik”,“gönüllülük”, “yetkinlik” ve “çoklu ilişkiler” konularında olduğuanlaşılmaktadır. Bu araştırma kapsamında da psikolojik danışmanların yaygınolarak yaşadıkları etik ikilemlerin nedenlerine ilişkin yapılan açıklamalarınve bu etik ikilemlerin çözümlerine yönelik geliştirilen önerilerin ilgililiteratür çerçevesinde ayrıntılı şekilde incelenmesi ve derlenmesiamaçlanmıştır. Etik ikilemlerin nedenleriyle ilgili olarak, meslek ilkeleri ilemeslekle ile ilgili yasalar ya da danışmanların kişisel kararlarınınkarşılaşılan kimi durumlarda çelişebildiği ve bu noktada danışmanların etikikilem yaşadıkları değerlendirilmiştir. Etik ikilemlerin çözümünde ilgiliyasalar ve meslek derneklerinin belirlediği ilkelerin yanı sıra meslektaşlarıngörüşleri, mesleki eğitim ve yayınların psikolojik danışmanlara kılavuzlukedeceği belirtilmiştir. Bununla birlikte bilginin doğası gereği değişebildiği gerçeğide dikkate alınarak danışmanların mesleki yaşantılarında kendilerini sürekligeliştirmeleri ve bilgilerini güncellemeleri ayrıca önemli görülmektedir.Nitekim karşılaşılan her bir etik ikilemin kendi bağlamındadeğerlendirilmesinin, buna yönelik özgün analizlerin yapılmasının ve çözümyollarının geliştirilmesinin gerektiği vurgulanmıştır.