SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YOĞUN BAKIMLARDA DELİRYUM YÖNETİMLERİNİN İNCELENMESİ - Meryem Yavuz Van Giersbergen; Neslihan Sarı (Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi)
ÖzetAmaç: Yoğun bakımlardaki sağlık çalışanları deliryumu tanılamada ve önlemede önemli rollere sahiptir. Bu araştırma; Yoğun bakımda çalışan hemşire ve hekimlerin deliryum yönetimleri konusunda bilgi, tutum ve uygulamalarını incelemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır.Yöntem: Araştırma İzmir ilinde bulunan 3 üniversite hastanesinde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, araştırmanın yapıldığı hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 175 sağlık çalışanı oluşturdu. Veriler sosyodemografik özelliklerine ilişkin soru formu, deliryum ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamalar soru formu olmak üzere toplam dört bölüm, 47 sorudan oluşan ve uzman görüşü alınan veri toplama formu ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yaş ortalamasının 30.81±3.88, %66.9’unun deliryum ile ilgili eğitim aldığını ve 151'i (%86.3) tanılama yapmadıklarını ifade etmişlerdir. Bilgi ve uygulama puanları arasında istatiksel olarak anlam bulunmuştur. Bilgi puanı hekimlerin daha fazla, uygulama puanı ise hemşirelerin daha fazla bulunmuştur. Bilgi puanında ise eğitim durumu ile arasında anlamlı fark bulunmuştur. Eğitim durumu arttıkça bilgi puanı artmıştır. Araştırmada bulunan sonuca göre deliryum tanılaması yapma oranı oldukça düşük saptandı. Sonuç: Araştırma sonucunda yoğun bakım sağlık çalışanlarının bilgi puanı arttıkça, uygulama puanının arttığı, uygulama puanı arttıkça da tutum puanının arttığı saptandı. Anahtar kelimeler: Deliryum, Sağlık Çalışanı, Bilgi, Tutum, Uygulama.AbstractBackground: Healthcare workers in intensive care units have important roles in diagnosing and preventing delirium. This research; It was conducted to examine the knowledge, attitudes and practices of nurses and physicians working in the intensive care unit about delirium management.Methods: The research was carried out in 3 university hospitals in Izmir between November 2014 and February 2015. The sample of the study consisted of 175 healthcare professionals working in the intensive care units of the hospitals where the study was conducted and who agreed to participate in the study. A questionnaire form consisting of 47 questions and expert opinion was used.Results: It was determined that the mean age of the health workers participating in the study was 30.81±3.88 years, and 66.9% of them received training on delirium. 151 (86.3%) stated that they did not make a diagnosis. A statistical significance was found between knowledge and practice scores. The knowledge score was higher for the physicians, and the practice score was higher for the nurses. A significant difference was found between the knowledge score and the education level. As the education level increased, the knowledge score increased. According to the results found in the study, the rate of making a diagnosis of delirium was found to be quite low.Conclusion: As a result of the research, it was determined that as the knowledge score of the intensive care health workers increased, the application score increased, and as the practice score increased, the attitude score increased.Keywords: Delirium, Health Professional, Knowledge, Attitude, Practice.