Міжнародний досвід боротьби з домашнім насильством - T. P. Pantaliienko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Проблема домашнього насильства є глобальним соціальним явищем, яке вимагає комплексного підходу для подолання. В Україні в останні роки активно вдосконалюється законодавство та механізми підтримки жертв насильства, однак проблема залишається актуальною, і країна продовжує шукати ефективні шляхи боротьби з цим явищем. У статті розглядаються міжнародні практики протидії домашньому насильству, зокрема в Італії, Нідерландах, Іспанії та Швеції. В Італії важливу роль відіграє широкомасштабна система кризових центрів, яка надає психологічну, юридичну та соціальну підтримку жертвам. Нідерланди застосовують інтегрований підхід до запобігання насильству, поєднуючи законодавчі ініціативи, роботу соціальних служб, правоохоронних органів і громадських організацій. Однією з важливих ініціатив є участь агресорів у спеціалізованих корекційних програмах, що допомагають змінювати їхню поведінку та забезпечують їх реінтеграцію в суспільство. Іспанія відома своєю системою спеціалізованих судів, які займаються розглядом справ про гендерне насильство, що дає змогу оперативно та професійно розглядати такі справи. Важливою особливістю є наявність мультидисциплінарних судів, у яких працюють фахівці різних сфер, що забезпечує комплексний підхід до кожної справи. Швеція, у свою чергу, вирізняється найсуворішими законами проти насильства, включаючи криміналізацію економічного насильства, а також особливою увагою до дітей, які стали свідками насильства, та надає їм психологічну підтримку. У статті пропонується адаптація цих міжнародних практик до українських реалій, зокрема через впровадження освітніх програм у школах, створення сенсорних кімнат для дітей та посилення законодавчих ініціатив для забезпечення належної підтримки жертвам. Дослідження міжнародного досвіду виявляє важливість комплексного підходу, який включає не лише законодавчі ініціативи, але й активну участь громадських організацій, освітніх закладів та соціальних служб у вирішенні цієї проблеми. Перейнявши найкращі практики, Україна може значно підвищити ефективність боротьби з домашнім насильством, забезпечуючи комплексну допомогу жертвам, працюючи з агресорами та створюючи безпечне середовище для всіх громадян.