Kötülüğün Sıradanlaşması: Gazze Soykırımı Örneği - Hande Nur Bozbuğa (Diyanet İlmi Dergi)
20. yüzyılın ikinci çeyreğinde başlayan İsrail’in Filistin halkına yönelik şiddet eylemleri hala artarak devam etmektedir. 7 Ekim 2023’te Hamas’a bağlı grupların başlattığı Aksa Tufanı’nın ardından İsrail, Gazze’ye yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirmiştir. Bu çalışma, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini kötülük problemi bağlamında ele alarak Hannah Arendt’in (ö. 1975) radikal kötülük ve kötülüğün sıradanlığı kavramları çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın önemi, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü şiddet eylemlerinin felsefî ve ahlâkî boyutlarını inceleyerek çağdaş bir soykırım örneğinin düşünsel bir değerlendirmesini sunmasıdır. Bu bağlamda çalışma, İsrail’in eylemlerinin nasıl bir ahlâkî kötülük biçimi oluşturduğunu, bu eylemlerin hangi söylemlerle meşrulaştırıldığını ve fâillerin şiddeti nasıl normalleştirdiğini tartışmaktadır. Arendt’in kötülük kuramı doğrultusunda Gazze’de yaşanan şiddet olaylarının fâillerinin bireysel niyetlerinden ziyade yapısal süreçler içinde nasıl şekillendiği ve bu durumun ahlâkî sorumluluk açısından ne anlama geldiği değerlendirilmektedir. Çalışmada güncel verilerden yararlanılarak Gazze olaylarının kötülük problemi açısından analizi yapılmaktadır. Sonuç olarak Gazze’de yaşananlar kötülüğün yalnızca bireysel eylemlerle sınırlı olmadığını, kurumsal ve sistematik bir biçimde inşa edildiğini göstermesi açısından önemli bir örnek sunmaktadır.