Üç Farklı Tek Renkli Rezin Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin Değerlendirilmesi - Nazmiye Dönmez; Beyza Erol; Ayca Sarıalıoglu Gungor (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç farklı tek renkli rezin kompozitin yüzey sertliği, yüzey pürüzlülüğü, su emilimi ve suda çözünürlük özelliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Supra-nano dolduruculu kompozit (Omnichroma (OC), Tokuyama Dental, Japonya), mikrohibrit dolduruculu kompozit (Essentia(ES),GC,Japonya) ve ultrafine nanohibrit dolduruculu kompozitten (Charisma Topaz ONE(CTO),Kulzer,Almanya) hazırlanan toplam 90 adet örnekten, 30’ar örnek içeren 3 grup oluşturuldu. Kompozit örnekleri 5 mm çapında 2 mm kalınlığında teflon kalıplar kullanılarak hazırlandı. Hazırlanan örneklere alüminyum oksit cila diskleri (Sof-Lex disk, 3M Espe, ABD) ile polisaj yapıldı. Kompozit örneklerin Vickers sertlik değerleri (n=10) (VHN, Shimadzu, Kyoto, Japonya) ve yüzey pürüzlülük değerleri (Ra) (n=10) profilometre cihazı (MarSurf M 300 C, Mahr, Almanya) kullanılarak ölçüldü. Su emilimi ve suda çözünürlük değerleri (n=10) ISO standartlarına (ISO 4049:2009) göre hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA ve Duncan testleri kullanılarak değerlendirildi (p