Państwo i własność we współczesnych doktrynach brytyjskich - Andrzej Zięba (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W odniesieniu do instytucji państwa i własności powojenna brytyjska myśl polityczna przeszła znamienną ewolucję. Biegunowe różnice stanowisk wystąpiły między punktem wyjścia, za który uchodzi interwencjonistyczny konsensus doktryn brytyjskich partii politycznych, zapoczątkowany w latach 40-tych minionego stulecia - a neoliberalnym konsensusem osiągniętym na gruncie wzmiankowanych doktryn w latach 80-tych i 90-tych. Przedmiotem analizy są przede wszystkim doktryny konserwatyzmu i laburzystowskiego socjalizmu. Przy charakterystyce kluczowych założeń państwa i własności w obydwu omawianych okresach starano się także posiłkowo uwzględniać poglądy liberałów.