Показники варіабельності ритму серця в дітей з гострими бронхолегеневими захворюваннями - O.H. Buriak; Yu.M. Nechytailo (Сучасна педіатрія: Україна)
Холтерівський моніторинг (ХМ) електрокардіограми (ЕКГ) є сучасним методом діагностики стану серцево-судинної системи і дає змогу глибше вивчити ризики коморбідності з її боку при респіраторних захворюваннях. Серед значної кількості показників методу виділяється варіабельність ритму серця – як маркер балансу між активністю симпатичного і парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи. У дітей з гострими респіраторними захворюваннями важливою і недостатньо вивченою є оцінювання вегетативного балансу та ступеня впливу цієї патології на автономні функції серця.