INFLUENȚA FUNGULUI DRECHSLERA BISEPTATA (SACC. & ROUM.) ASUPRA VARIABILITĂȚII TRANSGRESIVE LA GRÂUL COMUN - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Fungul Drechslera biseptata influențează organele de creștere și dezvoltare (germinație, radiculă embrionară, tulpiniță) ale grâului comun de toamnă, în cea mai mare parte prin inhibarea acestora, ceea ce se reflectă asupra indicelui de vigoare a plantulelor. Acțiunea patogenului și orientarea încrucișării la formarea hibrizilor F1 se reflectă asupra structurii fenotipice și ratei transgresiilor pozitive în populațiile segregante F2 în ceea ce privește organele de creștere. Datele obținute semnifică rolul important al acțiunilor complementare pozitive ale genelor la formarea caracterului de rezistență a grâului comun la patogen. Au fost indentificate combinații de grâu cu grad și frecvență înaltă a transgresiilor pozitive pentru cel mai sensibil organ la acțiunea patogenului – radicula embrionară. Cuvinte-cheie: grâu comun, Drechslera biseptata, organ de creștere, variabilitate, transgresii.