Міжнародні та національні неурядові організації у сфері захисту правозахисників - K. A. Varnavska; T. L. Syroid (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена висвітленню діяльності міжнародних і національних неурядових організації у сфері захисту правозахисників; визначенню їх місця і ролі в існуючій міжнародній і національній правозахисних системах. Зосереджено увагу на діяльності таких неурядових правозахисних організацій як: Міжнародна федерація прав людини (FIDH), Всесвітня організація проти катувань (OMCT), «Обсерваторія із захисту правозахисників», Amnesty International, Front Line Defenders (FLD), Міжнародна коаліція жінок-правозахисників (WHRDIC) та ін. Констатовано, що існує тенденція до збільшення чисельності неурядових організацій на африканському континенті у відповідь на чисельні порушення прав правозахисників. Серед таких організацій зазначено: Інститут прав людини та розвитку в Африці (IHRDA), Західноафриканська мережа правозахисників (WAHRDN), AfricanDefenders (Панафриканська мережа правозахисників), Мережа правозахисників Центральної Африки (REDHAC), Мережа африканських національних правозахисних установ (NANHRI), DefendDefenders (Проект правозахисників Східної Африки та Африканського Рогу (EHAHRDP)), SouthernDefenders (Мережа правозахисників Південної Африки (SAHRDN)).