(untitled) - Muharrem Afşar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, özellikle 1980 sonrasında sermaye akımlarına serbestlik getiren Türkiye ekonomisindeki doğrudan yabancıyatırım ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla büyüme ve doğrudan yabancıyatırım arasındaki nedenselliğin varlığıve yönü ile ilgili hipotezleri test etmek için Granger nedensellik analizi kullanılmıştır. 1992:1 ve 2006:3 dönemini kapsayan 3 aylık verilerin kullanıldığıbu çalışmada, Türkiye’de doğrudan yabancıyatırımlardan ekonomik büyümeye doğru bir nedensellik bulunmuştur. Yani doğrudan yabancıyatırımlar ile ekonomik büyüme arasında tek yönlü bir ilişki vardır ve bu ilişkinin yönü doğrudan yabancıyatırımlardan ekonomik büyümeye doğrudur.