تولید آنتوسیانین دلفینیدین در گلبرگ‌های گل ژاله (ژربرا) با اگرواینفیلتریشن سازه‌های ژنی رنگ گل - فرزاد نظری; مرتضی خوشخوی; پژمان آزادی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
چکیده سابقه و هدف: بررسی کارکرد ژن‌های عامل ایجاد رنگ گل در ژاله (ژربرا)، به دلیل کارآیی پایین شیوه‌های تراریختی و نیز زمان طولانی مورد نیاز برای تولید گیاهان تراریخت پایدار ، به طور معمول به کندی انجام می شود (2). برای واکاوی کارکرد این ژن‌ها می توان از بیان موقت آنها با شیوه اگرواینفیلتریشن به عنوان یک راه چاره بهره‌گیری کرد. مواد و روش‌ها: به همین دلیل این آزمایش در2 مرحله انجام شد، نخست در 12 رقم گل ژاله به رنگ‌های مختلف آزمایش اگرواینفیلتریشن با 3 سازه ژنی رنگ گل در مسیر آنتوسانینها (1-CcF3´5´H: دارای یک ژن رنگ،2- Del2: دارای 3 ژن رنگ گل و 3- Del8: دارای 5 ژن رنگ گل) انجام شد. برای اگرواینفیلتریشن از آگروباکتریوم (A. tumefaciens) نژاد EHA 101 با پلاسمید pBIH و دارای یک یا چند ژن از ژن‌های فلاونوئید ʹ3،ʹ5-هیدروکسیلاز (F3´5´H) ، دی‌هیدروفلاونول4-ریداکتاز (DFR) ، آنتوسیانیدین سنتاز (ANS) ، فلاونون 3 بتا-هیدروکسیلاز (F3H) ، چالکون ایزومراز (CHI) و یک ژن نشانگر انتخابی مقاومت به هایگرومایسین (hpt) بهره‌گیری شد. پس از کشت آگروباکتریوم دارای سازه‌های ژنی در محیط کشت‌های رشد، انگیزش و نیز اینفیلتریشن، تعلیق آن در پایه گلبرگ‌ها با سرنگ تزریق شد. یافته‌ها: مشاهده ظاهری نتایج آزمایش اول نشان داد که گلبرگ‌های رقم‌های به رنگ صورتی دارای تغییر رنگ گلبرگ گل به سمت آبی و تولید آنتوسیانین دلفینیدین هستند. سپس این آزمایش برای بار دوم با 4 رقم به تقریب صورتی رنگ (‘Aqua Melone’، ‘Bismarck’،‘Esmara’ و ‘Rosalin’) و با همان سازه‌ها تکرار شد. نتایج واکاوی HPLC چهار نوع آنتوسیانین دلفینیدین، سیانیدین، پلارگونیدین و پئونیدین گلبرگهای تزریق یافته نشان داد که، گلبرگ‌های رقم ‘Bismarck’ با سازه 5 ژنی pBIH-35S-Del8 بیشترین مقدار دلفینیدین را تولید می‌کند. نتیجه‌گیری: بنابراین می‌توان رقم ‘Bismarck’ ژاله را برای انتقال پایدار ژن‌های درگیر در مسیر آنتوسیانین‌ها، با هدف تغییر رنگ گل به ویژه تولید دلفینیدین پیشنهاد کرد. چکیده سابقه و هدف: بررسی کارکرد ژن‌های عامل ایجاد رنگ گل در ژاله (ژربرا)، به دلیل کارآیی پایین شیوه‌های تراریختی و نیز زمان طولانی مورد نیاز برای تولید گیاهان تراریخت پایدار ، به طور معمول به کندی انجام می شود (2). برای واکاوی کارکرد این ژن‌ها می توان از بیان موقت آنها با شیوه اگرواینفیلتریشن به عنوان یک راه چاره بهره‌گیری کرد. یافته‌ها: مشاهده ظاهری نتایج آزمایش اول نشان داد که گلبرگ‌های رقم‌های به رنگ صورتی دارای تغییر رنگ گلبرگ گل به سمت آبی و تولید آنتوسیانین دلفینیدین هستند. سپس این آزمایش برای بار دوم با 4 رقم به تقریب صورتی رنگ (‘Aqua Melone’، ‘Bismarck’،‘Esmara’ و ‘Rosalin’) و با همان سازه‌ها تکرار شد. نتایج واکاوی HPLC چهار نوع آنتوسیانین دلفینیدین، سیانیدین، پلارگونیدین و پئونیدین گلبرگهای تزریق یافته نشان داد که، گلبرگ‌های رقم ‘Bismarck’ با سازه 5 ژنی pBIH-35S-Del8 بیشترین مقدار دلفینیدین را تولید می‌کند. نتیجه‌گیری: بنابراین می‌توان رقم ‘Bismarck’ ژاله را برای انتقال پایدار ژن‌های درگیر در مسیر آنتوسیانین‌ها، با هدف تغییر رنگ گل به ویژه تولید دلفینیدین پیشنهاد کرد.