TÜKETİCİLERİN WEB-SİTELERİNE YÖNELİK ALGILANAN FAYDA, ALGILANAN KALİTE, TUTUM VE ONLİNE SATINALMA DAVRANIŞLARI: TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÖRNEĞİ - Salih Yıldız; İbrahim Durmuş (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Teknolojik ürün satın alınabilen web siteleri birçok tüketicinin ürün takip ettiği, satıcı ile diyaloga girdiği, bilgi alışverişinde bulunduğu ve nihayetinde ürün satın aldığı önemli ticari ve sosyal ortamlardır. Bu ortamlarda tüketicilerin web sitesine yönelik algıladıkları fayda, kalite, tutum ve online satın alma davranışlarının ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Araştırmada 517 tüketiciden elektronik anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Araştırma faktörlerine SPSS ve AMOS paket programları kullanılarak geçerlik ve güvenirlik analizleri ile birlikte yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırma bulgularında 517 tüketiciden 403 tanesi webten teknolojik ürün satın aldıklarını ifade etmişlerdir. Uygulamaya ilişkin veriler 403 tüketici üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada tüketicilerin algıladıkları fayda ile algıladıkları kalite düzeylerinin web sitesine yönelik tutumları üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tüketicilerin web sitelerine yönelik tutumlarının online satın alma davranışları üzerinde yine pozitif etkisinin olduğu araştırma sonuçları ile ortaya koyulmuştur.