Az újrafelfedezett álom – Freud, Binswanger és Heidegger álomkoncepciója - Csaba Szummer (Elpis)
A romantikát követően a 19. századi gondolkodás az álmot a valóság tagadásaként fogja fel. Freud, majd Binswanger, más-más módon, de elsődleges szerepet tulajdonít az álomnak az éber gondolkodással szemben. Freud szerint az álom hallucinatorikus vágyteljesítés, míg Binswanger felfogásában az egzisztencia ábrázolása. Binswangert saját álomelmélete megfogalmazása során jelentősen inspirálja a Lét és idő. Heidegger azonban a Lét és időben a Dasein éber létmódjait írja le, sőt az álom a késői Heideggert sem foglalkoztatja. Az Andenken-szövegekben az álomra és az árnyékra való utalások nem mint az álom, hanem éppen hogy mint a Dasein éber létmódjának a metaforái jelennek meg.