Марк Аврелій: розмисли про розумну душу - M. V. Diachenko (Культура України)
У контексті філософсько-етичних ідей Марка Аврелія розглянуто його концепцію розумної душі, співвідношення таких її складових, як розум і почуття, виявлено роль розумної душі в житті особистості, ставленні людини до природи і суспільства. Зазначено, що подібна аналітика дозволяє людині виробити певну стратегію власного буття, оптимізувати свою поведінку в тих чи інших ситуаціях повсякденності, адекватно реагувати на виклики життя. Акцентовано на розмислах Марка Аврелія, згідно з якими люди створені один для одного і не можуть існувати поза соціумом, отже, мають щиро і сердечно любити свого ближнього, а їхня діяльність повинна спрямовуватися на творіння добра. Любов до ближнього як почуттєвий вияв душі філософ пов’язана з інтелектом, логікою розуму. Ключові слова: людина, природа, соціум, душа, розум, почуття, етика, стоїцизм, праведне життя.