СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ МАЛОВИСОТНИМ, НИЗЬКОШВИДКІСНИМ ТА МАЛОРОЗМІРНИМ БПЛА - Anatolii S. Dudush; Vladislav A. Tyutyunnik; Alexander A. Reznichenko; Spartak U. Hohoniants (Sučasnì Informacìjnì Tehnologìï u Sferì Bezpeki ta Oboroni)
У статті розглядається одна з найбільш інтенсивно зростаючих світових загроз – використання неурядовими організаціями маловисотних, низькошвидкісних і малорозмірних (МНМ) безпілотних літальних апаратів (БпЛА) для здійснення атак по об’єктам критичної інфраструктури. Проведена класифікація МНМ БпЛА, систематизовані їх головні переваги і слабкі сторони. Розглянуто світові тенденції ворожого використання МНМ БпЛА для проведення атак і ведення розвідки та виділено три категорії існуючих загроз їх застосування. Особлива увага приділена третій категорії загроз, яка характеризується високим рівнем підготовленості оператора, здатного самостійно зібрати БпЛА з використанням комерційних або навіть військових технологій, і допрацювати його апаратні і програмні засоби під конкретні завдання. Проаналізовано сучасний стан та існуючі проблеми щодо організації протидії МНМ БпЛА. Встановлено, що найкращою концепцією є застосування ієрархічного комплексу заходів з протидії БпЛА, який включає регулюючі (попередження, стримування, заборона), пасивні (виявлення та постановка перешкод) та активні контрзаходи (знищення). Описані перспективні технології протидії МНМ БпЛА. Найбільша увага приділена спеціалізованим засобам виявлення та сучасним системам активної протидії МНМ БпЛА, таким як боєприпаси з програмованим повітряним підривом і потужні лазери.