Zrównoważony rozwój w działalności UE – na przykładzie realizacji i monitorowania środowiskowych priorytetów Strategii Zrównoważonego Rozwoju - Ewa Osuch-Rak; Magdalena Proczek (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Koncepcja zrównoważonego rozwoju może być definiowana i interpretowana na wiele różnych sposobów. Jednak w swej istocie polega ona na rozwoju, który równoważy różne – i często sprzeczne – wymagania środowiskowe, społeczne i gospodarcze. Podstawowym celem artykułu jest przedstawienie istoty koncepcji zrównoważonego rozwoju ze szczególnym uwzględnieniem jej wymiaru środowiskowego, zarówno w aspekcie teoretycznym, jak i na przykładzie Strategii Zrównoważonego Rozwoju Unii Europejskiej. Analizie poddane zostały dwa wskaźniki wiodące Strategii Zrównoważonego Rozwoju, czyli emisja gazów cieplarnianych oraz zużycie energii pierwotnej.