Labor Market Effects of State Universities in Turkey - Serkan Değirmenci (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Yükseköğretim, ülkelerin bölgesel kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Yükseköğretimin temel kurumları olan üniversiteler, bilgi transferi ve harcamaları yoluyla dışsallıklar yaratabilirler. Bu dışsallıklar, farklı kanallar aracılığıyla bölgesel kalkınmayı artırmaktadır. Bu makale özellikle işgücü piyasası kanalını ele almakta ve Türkiye’deki yerel üniversiteler ile bölgesel işgücü piyasası performansları arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Bu amaçla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yürütülen 2006 Hanehalkı İşgücü Araştırması mikro verileri ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi istatistikleri kullanılmış ve logit regresyon modelleri ile ampirik analizler yapılmıştır. Yerel üniversitelerin hem varlığı hem de nitelikleri ile işgücüne katılım arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Artan işgücü katılımının uzun vadede daha yüksek bölgesel gelire ve gelişmiş kalkınmaya yol açması beklenmektedir.