ВИВЧЕННЯ ПСИХОЕМОЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ МОРЯКІВ ПІД ЧАС РЕЙСУ - Anstasya Novikova; Yaroslav Nagribelny; Alyona Leshenko (Biomedicinskaâ Inženeriâ i Èlektronika)
Робота присвячена вивченню складових однієї з найнебезпечніших професій в Світі - професії моряка. Розглядаються ключові моменти, які можуть призводити до фізичних і емоційних навантажень моряків. Такі навантаження можуть призводити, як до хвороб, на тлі психоемоційних збоїв, так і до летальних наслідків, частина з яких складають суїциди. Важливим є вивчення змін функціонального та психоемоційного стану моряків під час тривалих рейсів. У роботі проводиться моніторинг функціонального стану моряків протягом тривалого часу. В експерименті брали участь моряки-добровольці. На підставі проведеного моніторингу проводиться аналіз психоемоційного стану організму моряків. Це є новизною роботи. Розуміючи «роботу» свого організму, поведінки організму в тій чи іншій, ситуації, часу доби можна «впливати» коригувати роботу організму. Акцент робимо на тому, що дані коригування можливі з молодим організмом. Даний аналіз має і практичне значення. Експеримент проводять самі випробовувані. «Чистота» експерименту підтверджується точністю і достовірністю досліджень, а не суб'єктивною оцінкою тих кого випробують. Для дослідження роботи функціональних систем організму використані показники серцево-судинної і нервової систем організму. Зокрема, для вивчення психоемоційного стану моряків використовуються прямі і похідні показники Баєвського. Були вивчені показники роботи симпатичної системи, парасимпатичної системи, а також показники регуляторних систем Баєвського, які відображають рівень психоемоційного навантаження організму людини. У роботі показаний моніторинг даних показників в різні часові проміжки дня, а також протягом тривалого часу. Робота є актуальною, що несе наукову новизну і практичну значимість.