HARRAN BÖLGESİ İÇİN KURAKLIK OPSİYON KONTRAT FİYATI - Güçkan Yapar; Melih Ağraz (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bir bölgede nem miktarındaki geçici dengesizliğin o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak kabaca tanımladığımız kuraklık canlı yaşamını ve ekonomiyi etkileyen en önemli afetlerden biridir. Çalışmamızda, Harran Bölgesi için bir kuraklık opsiyon fiyatı belirlemeye çalıştık. Sonrasında bazı dağılımlara uygun olarak türettiğimiz verilerden hesapladığımız opsiyon fiyatı ile gerçek verilerden çıkan opsiyon fiyatını kıyasladık. Böylelikle bu bölgedeki çiftçilerin karşılaşabilecekleri kuraklık sorunlarında pamuğu hedge etmeleri için bir opsiyon fiyatı belirlemiş olduk.