Percepcija klasičnih grško-rimskih filozofskih kategorij v delih slovenskega pisatelja Alojza Rebule - Jadranka Cergol (Jezik in Slovstvo)
V razpravi je predstavljen vpliv, ki ga je klasično grško-rimska kultura imela na literarno ustvarjanje slovenskega pisatelja Alojza Rebule. Pri branju njegovih del je namreč zaslediti veliko reminiscenc in percepcij iz klasične literature ter njegovo občudovanje do antičnih avtorjev. Prispevek želi dokazati, kako so nekatere klasične grško-rimske filozofske kategorije (kalokagathia, verum-bonum-pulchrum, anthropeia, etos) vplivale na oblikovanje Rebulovega miselnega sveta in kako jih slovenski pisatelj zoperstavlja današnjemu občutku Absurda in Niča. Poleg tega pa Rebula dobi v idealni sintezi Mere in Misterija tisto najvišje vodilo in sintezo grške miselnosti.