Türk Kültüründe Kimlik Gelişimi ve Duygusal Sosyalleşme: Aile Anlatılarına Psikolojik, Felsefi ve Kültürel Bir Yaklaşım - Abdullah Türkmen (Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, Türk kültüründe aile anlatılarının bireylerin kimlik gelişimi ve duygusal sosyalleşme süreçlerindeki rolünü anlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, bireyin toplumsal aidiyet duygusu, kültürel normlara uyum ve benlik algısının inşasında aile anlatılarının nasıl bir işlev üstlendiğini kuramsal ve tarihsel bir zeminde ele almaktadır. Alanyazında bu konunun psikolojik ve sosyolojik yönlerine dair sınırlı sayıda bütüncül araştırma bulunması, çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma, nitel araştırma deseni ile yapılandırılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak doküman incelemesi tekniği benimsenmiş; geleneksel Türk destanları, mitolojik anlatılar, yazılı tarihsel belgeler ve modern dijital anlatı örnekleri sistematik biçimde analiz edilmiştir. Veriler, hermenötik analiz yöntemiyle yorumlanmış; anlatıların sembolik, kültürel ve psikolojik işlevleri tematik olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmanın bulguları, aile anlatılarının bireyin kimlik gelişimini yönlendirdiğini, kültürel değerlerin içselleştirilmesini sağladığını ve duygusal regülasyon becerilerini desteklediğini göstermektedir. Ayrıca, geleneksel ve modern anlatılar arasında kolektif kimlik ile bireysel kimlik inşası açısından belirgin farklar bulunduğu saptanmıştır. Dijitalleşmeyle birlikte anlatı biçimleri dönüşse de, anlatıların kimlik oluşturma ve duygusal gelişimi destekleyici işlevi devam etmektedir. Bu bulgular, aile anlatılarının bireyin psikolojik, kültürel ve toplumsal bütünleşmesindeki merkezi rolünü ortaya koymakta ve anlatıların sosyo-psikolojik etkilerini derinlemesine inceleyen çalışmalara katkı sunmaktadır.