Prawno-administracyjny charakter koncesji w ustawie Prawo energetyczne - Maciej Jabłoński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Koncesje stanowią jeden z elementów regulowania obrotu gospodarczego. W ustawie Prawo energetyczne wskazuje się na przesłanki uzyskania koncesji na wytwarzanie energii. Ze względu na istotne znaczenie sektora energetycznego dla szerokiego pojęcia bezpieczeństwa państwa, sprawy dotyczące procedur koncesyjnych zostały uregulowane ustawą oraz aktami wykonawczymi.