Sa’du’llâh El-Halvetî’ye İsnad Edilen Anonim Kasîde-i Bürde Şerhinde Tasavvufî Kavramlar - Mine Taşdemir (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Muhammed b. Saîd el-Bûsîrî’nin yazdığı, el-Kevâkibü’d-Dürriyye fî Medhi Hayri’l-Beriyye ismindeki eser daha çok Kasîde-i Bürde ismiyle bilinir. Arap ve Fars Edebiyatı’nda olduğu kadar Türk İslâm Edebiyatı’nda da önemli bir yere sahip olan bu eser on bölümden oluşur. Üç dilde de üzerinde çokça şerh, tahmis ve hâşiyenin yazıldığı bu eserin bölümlerinde Peygamber Aşkı’ndan, Nefse Muhalefet’e; Medh-i Rasûl’den Mi’ra’c-ı Nebî’ye, her biri Hz. Peygamber merkezli konular işlenir. Hz. Peygamber için yazılan bir şiir olduğu için na’t türünde ele alınan bu şiirin önemi, edebi güzelliğinden de öte, yazılmasına sebep olan rüya rivayeti ve şairinin yaşam hikâyesinden ileri gelir.