Orta Toros Dağlarındaki Eğrigöl’ün Su Kalitesi Parametrelerinin Araştırılması - Aslı Kaymakçı Başaran; Özdemir Egemen (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Orta Toroslarda bulunan Eğrigöl’ün su kalitesi incelenmiştir. Bu amaçla Temmuz 2000 ve Eylül 2001 arasında Eğrigöl’den seçilen toplam 7 istasyonda mevsimsel örneklemeler gerçekleştirilmiştir. Alınan örneklerde fiziko-kimyasal parametreler sıcaklık, pH, iletkenlik, seki disk derinliği, çözünmüş oksijen, kalsiyum, magnezyum, SBV, geçici sertlik , besleyici elementler nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu, fosfat fosforu ve silis ve klorofil-a incelenmiştir. Eğrigöl de su sıcaklığının 8.3-21.1 oC, pH’ın 8.07-8.84, iletkenliğin 210-291 µS, çözünmüş oksijenin 4.3-11.7 mg/l, SBV’nin 2.2-3.2, geçici sertliğin 6.2-9.0 d0H, bikarbonatın 103.7195.2 mg/l, toplam sertliğin 240-720 mg/l CaCO3, kalsiyum miktarının 32.1-160.3 mg/l, magnezyum miktarının 26.8-114.1 mg/l, nitritin 0.49-4.90 µg/l, nitratın 1.12-38.70 µg/l, amonyumun 3.08-48.28 µg/l, fosfatın 0.92-24.13 µg/l, silisin 24.13-181.20 µg/l ve klorofil-a’nın 0.27-2.53 µg/l arasında değiştiği saptanmıştır. Eğrigöl su kalitesi açısından 1. sınıf karakterde ve oligotrofik özelliktedir