INKULTURACIJSKI ELEMENTI U ZNANSTVENOM OPUSU MONS. DR. MILE BOGOVIĆA - FRANJO VELČIĆ (Senjski Zbornik)
U ovom radu predstavlja se djelovanje i povijesno – publicistički rad mons. dr. Mile Bogovića, povjesničara i gospićko-senjskog biskupa povodom njegove 75. godišnjice života, 50. obljetnice svećeništva i 15. obljetnice biskupske službe. U analizi njegova djelovanja i tiskanih radova pristupilo se kroz prizmu inkulturacije u određenom vremenu i prostoru. S obzirom na vrijeme djelovanja posebno je naglašena njegova otvorenost i spremnost suradnje s nositeljima vlasti u vrijeme jednopartijskog komunističkog sustava, i to u kulturi kao zajedničkom polazištu, a s obzirom na prostor naglašeni su oni inkulturacijski elementi koji su došli najviše do izražaja u proučavanju lokalne crkvene i društvene sredine koja se usredotočuje na prostor sadašnje Gospićko-senjske biskupije i Riječke metropolije. Kao eminentni čimbenik inkulturacije na crkvenom i narodnom životu je fenomen glagoljice i glagolizma koji obilježava trajni interes dr. Mila Bogovića.