SAĞLIK TURİZMİNDE DEVLET TEŞVİKLERİNİN TMS 20 KAPSAMINDA MUHASEBELEŞTİRİLMESİ - Ercüment Okutmuş; Muharrem Gövce; Süleyman Uyar (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
ÖzetTurizm sektörünün önemli bir bileşeni olmasının yanında bölgesel bir kalkınma aracı olan sağlık turizmi, Türkiye’de 2010 yılından beri giderek atmış ancak istenilen düzeye henüz ulaşamamıştır. Türkiye’de hem sağlık turizmi potansiyelini değerlendirmek, hem sağlık turizmi pazarından pay almak hem de turizm ürünü çeşitlendirmek adına sağlık turizmine yönelik faaliyetleri devlet teşviki ile desteklenmektedir. Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması Standardı bu amaca ulaşmada kullanılacak araçların en önemlilerinden biridir. Çalışmanın amacı, Türkiye’de sağlık turizmi ile ilgili verilen devlet teşviklerinin TMS 20’ye göre nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğini açıklamaktır. Bu amaçla mevcutta verilen teşviklerin varsayımsal örneklerle muhasebeleştirildiği bir uygulama yapılmıştır.