CONFLICTELE ÎN MEDIUL MEDICAL: CAUZE, DIAGNOSTICARE ȘI STRATEGII DE REZOLVARE - Михаела МАНЯ; Константин ПИСАРЕНКО; Виктория НИКОЛАЕВ; Виктория НИКОЛАЕВ; Ирина ВОЛОШЧУК; Евгения КЕИАНУ (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Conflictele în cadrul echipelor medicale pot influența negativ calitatea îngrijirii și eficiența echipei, motiv pentru care studiul acestora este esențial. Cercetarea a avut drept scop analiza cauzelor conflictelor, aspectelor etico-juridice și propunerea unor metode de soluționare. Au fost analizate surse bibliografice, acte normative și aplicat un chestionar anonim pe 90 de lucrători medicali folosind testul „Autoevaluarea conflictualității” de V. F. Riahovski. Rezultatele au evidențiat că principalele cauze sunt comunicarea deficitară, stresul și resursele limitate. Soluțiile propuse includ dezvoltarea abilităților de comunicare, promovarea unei culturi a colaborării, implementarea unor proceduri transparente și oferirea sprijinului psihologic, toate contribuind la îmbunătățirea atmosferei de lucru.