Realizacija onlajn sistema monitoringa potrošnje i kontrole kvaliteta napajanja u kompaniji Gruner Serbian doo - Bojan Simonović; Miodrag Vuković; Željko V. Despotović (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazana realizacija sistema za monitoring potrošnje električne energije i sistema za kontrolu kvaliteta napajanja u hali 4 kompanije GRUNER Serbian d.o.o u Vlasotincu. Motivacija za ustanovljenje pomenutih sistema su kvarovi na mašinama u garantnom roku za koje isporučioci mašina odbijaju da priznaju garanciju, zbog loših naponskih prilika i čestih propada napajanja u industrijskom pogonu. Problemi kvaliteta napajanja su izazvani spoljašnjim uticajima koji dolaze iz napojne elektroenergetske mreže. Iz ovih razloga je projektovan i realizovan sistem mrežnih analizatora od strane kompanije Conseko d.o.o., Beograd, kojim se monitorišu i beleže svi relevantni parametri kvaliteta električne energije (naponi, struje, aktivna i reaktivna snaga, faktor snage, sadržaj harmonika, THD) u ključnim delovima postrojenja hale 4 (kalupovanje-tzv. molding, klimatizacija, alatnica, trpezarija, laboratorija i sl.). Pored ovoga, sistem monitoringa obezbeđuje potpuni uvid u potrošnju i raspodelu potrošnje na zadatom vremenskom intervalu, što predstavlja izuzetnu pogodnost za optimalnu raspodelu interne potrošnje i finansijski obračun utroška električne energije svakog od podsistema, čime se direktno utiče na ekonomsku dobit. U sistemu je instaliran i Cloud podsistem kako bi se putem udaljenog računara ili posredstvom aplikacije na mobilnom telefonu mogli u realnom vremenu pratiti svi relevantni parametri.