Ayşegül Kılıç / Heath W. Lowry Tartışmasında, Evrenos Beg’in Soyu İle İlgili Belgenin Okunuşuna İlişkin Önemli Bir Düzeltme - Hakan Yılmaz (Skad)
Bu makale, ünlü Osmanlı akıncı beyi Gâzî Evrenos Beg’in soyunu aydınlatacak nitelikte önemli bir vakıf belgesinin yayını nedeniyle, Ayşegül (Çalı) Kılıç ile Heath W. Lowry arasında yaşanan tartışma ve bu tartışma sırasında ortaya atılan iddiaları, tarihî kanıtlar ve bilimsel kıstaslar ışığında değerlendirmek amacıyla kaleme alınmış; belgedeki önemli bir ibârenin okunuşuna dair ortaya atılan yanlış bir iddia çağdaş materyallere dayanılarak düzeltilmeye çalışılmıştır.Bilimsel yayın ve çalışmalar hayli yorucu bir süreç ve uzun birmesai gerektirdiğinden, aynı konu üzerinde çalışan araştırmacılararasında zaman zaman tenkit ve tartışmalar yaşanması son derece doğaldır. Ancak bu tartışmalar sırasında taraflar arasında, ikimeşhur Türk deyimi olan “Vur deyince öldürmek” ve “Devenin altında buzağı aramak” sözlerine rahmet okutacak düzeyde bir “linç”ve “kusur arama” arayışı içerisine girişmek, işi ifrata vardırmanındaha da ötesinde; bazen bilimin ve bilimselliğin objektifliğine degölge düşürecek sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.