5N1K Haber Programının Alımlama Analizi - Tülay Şeker (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada CNN Türk'te yayınlanan 5N1K adlı haber programda işlenen “AKP Kapatılmalı mı, Kapatılmamalı mı” konusuyla ilgili alımlama analizi yapılmıştır. 19 Mart 2008'de yayınlanan bu bölümün alımlama analizi farklı sosyo-demografik özelliklere sahip 12 izleyicinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Program, alımlama araştırmalarında sıkça kullanılan etnografik yöntemden yararlanılarak katılımcılarla birlikte izlenmiştir. İzlemenin ardından programın katılımcılarda bıraktığı bilişsel etkileri tespit etmek amacıyla her katılımcıyla ayrı ayrı derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.Çalışmadan elde edilen sonuçlar, katılımcıların televizyon tarafından aktarılan iletiler karşısında etken konumda bulunduğunu, iletilerle rahatlıkla başa çıkabildiklerini göstermiştir. İzleyiciler, programın vermek istediği iletiyle ilgili benzer tespitlerde bulunmuş, konunun işlenme tarzını televizyon kanalının yayın politikasına bağlayan görüşler bildirmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim gibi sosyo-demografik özelliklerinin alımlamayı doğrudan etkilemediği tespit edilirken bazı katılımcıların programın yeniden kurulumu esnasında iş alanları doğrultusunda anlamlar ürettiği gözlemlenmiştir. Çalışma katılımcıların alımlamasında diğer faktörleri bir kenara bırakacak ölçüde siyasi görüşlerinin baskın olduğunu ortaya koymuştur.