TÜRKİYE’DE KADIN KONUSU ÜZERİNE YAZILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK İNCELEMESİ (2008-2018) - Elif Teceren (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Bibliyometrik çalışmalar, taramış olduğu literatürün tür, dil, yıl, konu, metot gibi özelliklerini incelemektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de sosyal bilimler alanında "kadın" konusunda yazılmış YÖK tez veri tabanında yer alan erişime açık 2008-2018 yılları arasındaki 738 adet lisansüstü tez, bibliyometrik özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Türkiye'de kadın konusunu farklı amaçlarla ele alan 738 adet lisansüstü tezin kapsamlı incelemesini yaparak bibliyometrik bir profil oluşturmaktır.Yöntem: Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında tezler, yıl, tür, dil, üniversite, enstitü, anabilim dalı, bilim dalı, konu, yöntem, yazar cinsiyeti, danışman unvanı ve sayfa sayısına göre sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan veriler, Microsoft Excel kullanılarak tablo haline getirilmiş ve analiz edilerek grafikler oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmanın bulguları şu şekildedir: Tez sayılarının “en fazla” 2015, “en az” 2008 yılında olduğu ortaya çıkmıştır. Yüksek lisans ve doktorada sırasıyla “İstanbul Üniversitesi” ve “Marmara Üniversitesi”, enstitü bazında “Sosyal Bilimler Enstitüsü” öne çıkmıştır. Yüksek lisansta “İşletme” anabilim dalında, doktorada “Sosyoloji” anabilim dalında ve her ikisinde de “Din Sosyolojisi” bilim dalında “en fazla” çalışmanın olduğu görülmüştür. En fazla “sosyo-kültürel” konulara odaklanıldığı ve “nitel yöntem”in tercih edildiği görülmüştür.