Roboter og opplæring i norsk arbeidsliv: Omfang og kjønnsforskjeller - Inés Hardoy; Pål Schøne (Søkelys på Arbeidslivet)
Økt bruk av roboter har vært en viktig del av den teknologiske utviklingen de siste tiårene. Roboter kan, til forskjell fra tidligere teknologiske nyvinninger, utføre oppgaver selvstendig, uten menneskelig intervensjon. Dermed kan de utgjøre en trussel for arbeidstakere som utfører arbeidsoppgaver som roboter kan erstatte. For å avhjelpe mulige negative virkninger av innføring av roboter har det blitt økt oppmerksomhet om betydningen av opplæring og omskolering i arbeidslivet. I denne artikkelen studerer vi sammenhengen mellom å være i en jobb eksponert for robotisering, og investering i opplæring. Vi finner at i) menn er mer utsatte enn kvinner for roboter i norsk arbeidsliv, ii) det er en negativ sammenheng mellom å ha en jobb som er eksponert for roboter, og sannsynligheten for å delta i opplæring for både kvinner og menn, og iii) å være eksponert for roboter henger også negativt sammen med både sysselsetting og lønn omtrent to år mål på roboteksponering. Disse sammenhengene er omtrent like sterke for menn og kvinner.