AVRUPA’DA SOSYAL DİYALOGUN KURUMSAL YAPISI: AB EKONOMİK VE SOSYAL KOMİTESİ - Mustafa Ateş (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Farklı ekonomik ve sosyal kesimlerin temsil edildiği AB Ekonomik ve Sosyal Komitesi AET ile birlikte kurulmuştur. 1957 tarihli Roma Antlaşmasının mimarları, ortak pazarın tesisi mücadelesinde, çeşitli ekonomik ve sosyal menfaat gruplarının da katkılarının alınması amacıyla Topluluk Konseyi, Komisyonu ve Parlamentosu gibi organlara müşavirlik etmek üzere, bir de ‘‘Ekonomik ve Sosyal Komite ” oluşturmuştur. Çalışmada, AB ESK’nin teşekkülü, temel görev ve fonksiyonları, bünyesinde temsil olunan sivil toplum kesimleri, örgüt yapısı ve işleyiş mekanizması ile alınan kararlar, nitelikleri ve uygulamaya yansıması gibi konulara değinilmiştir. Sosyal diyaloga ilişkin tartışmalar son dönemde bir kez daha ülkemizin gündeme girmiştir. Nitekim 4641 sayılı Kanunla 2001 yılı Nisan ayında yasal zemine kavuşan Ekonomik ve Sosyal Konseyin kurulduğundan bu yana etkinlik kazanamamış olması bazı kesimlerce, Konseyin kuruluş ve işleyişine ilişkin yasal düzenlemelerin yetersizliğine bağlamaktadırlar. AB ESK’in kuruluş ve işleyişine ilişkin genel nitelikte bilgileri içeren bu çalışma, Türk Ekonomik ve Sosyal Konseyi ’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara katkı sağlaması umut ve dileği ile kaleme alınmıştır.