Avrupa Birliği’nin Dış İlişkileri ve Politikası: Avrupa Birliği’nin Bütünleş(eme)mesi Üzerine Bir İnceleme - Erhan Akdemir (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Kurumsal anlamda Avrupa Birliği (AB), uluslararası arenada küreselısınmadan, Ortadoğu barış sürecine, Afrika’daki siyasal ve ekonomikazgelişmişlikten, mülteci ve sığınmacı sorunlarına kadar uzanan geniş bir yelpazedeçeşitli ulusal, uluslararası, bölgesel ve küresel aktörlerle ilişkiler yürütmekte vediplomatik temaslar sağlamaktadır. AB aynı zamanda bu ilişkilerini yürütürken çeşitlipolitikalar da takip etmektedir. Ancak AB’nin dış ilişki kurmakta ve diplomatiktemaslar yürütmedeki başarısını politika ortaya koymada ve uygulamadagörememekteyiz. Bu itibarla bu çalışma AB’nin dış politikasını ve dış ilişkilerinianaliz ederek dış ilişkilerdeki yetkinliğin dış politikaya neden yansımadığınıaraştırmaya çalışacaktır.