Gnijący pan młody. O kinie Tima Burtona - Łukasz Maciejewski (Kwartalnik Filmowy)
Tim Burton należy do najciekawszych reżyserów kina amerykańskiego. Żywiołem jego kina jest pastisz i ironia, uwznioślenie kiczu i campu, żonglerka cytatami i aluzjami, chociaż nie sposób odmówić mu także niezwykłej konsekwencji w powracaniu do tych samych tematów, pytań i obsesji. Maciejewski zwraca uwagę na oryginalność artystycznego zamierzenia Tima Burtona - reżysera, który czerpiąc z popowych klisz, robi to zawsze na zasadzie przewrotnej, inteligentnej gry w znaczenia. W opinii Maciejewskiego Burton jest we współczesnym kinie kimś w rodzaju filmowego sprzedawcy mitów, które leżą na śmietniku pop-kultury, ale w ujęciu twórcy Soku z żuka łączą się zawsze z wyrafinowanymi aluzjami literackimi, filozoficznymi i psychologicznymi.