Castells reals i castells de fades: un recinte per a tornejos reals i imaginaris - Ivan Carbonell-Iglesias (Tirant)
Aquest treball analitza les relacions entre alguns castells que van ser escenaris històrics de fets bèl·lics i d'altres, que van ser escenaris de ficció en l’edat mitjana. Els castells de “mal costum”, els castells enigmàtics i els castells de les fades comparteixen motius que es confonen en les obres seguidores de la matèria de Bretanya. Aquestes tradicions cortesanes que són mirall equívoc de l’activitat real als castells passen als tornejos, amb taules redones i castells de fusta que duen a l’exercici bèl·lic motius d’aquesta literatura, en un espectacle teatral i militar alhora. L’almirall calabrés de la Corona d’Aragó Roger de Llúria va protagonitzar un d’aquests tornejos a Calataiud l’any 1291 en què es va preparar un castell de fusta. El mateix militar va protagonitzar fets bèl·lics reals de caire heroic l’any 1304.