Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Türkiye’de Yapılan Araştırmalar Üzerinden Bir Meta Analizi - Sait GÜRBÜZ; Özgür AYHAN; Mahmut SERT (Journal of Human and Work)
Son yıllarda araştırmacılar tarafından yoğun ilgi gösterilen örgütsel vatandaşlık davranışının en önemli öncüllerinden birisi de örgütsel bağlılıktır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye örnekleminde, örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen bireysel araştırmaların toplam değerini meta analizi yöntemini kullanarak tespit etmektir. Bu amaçla, Türkçe ve İngilizce yazında Türkiye örnekleminde yapılmış 31 adet müstakil görgül araştırma, Hunter ve Schmidt’in (2004) “Psikometrik Meta Analiz” yöntemi ile analiz edilmiştir. Meta analizlere dâhil edilen 31 bağımsız örneklemden (N=8708) elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı (genel boyutları itibarıyla) arasında orta düzeyde olumlu yönde ilişki (r= .36) olduğu görülmüştür. Bu araştırma sonuçlarının teori ve uygulamaya olan katkıları tartışılmış, ileride yapılacak araştırmalar için öneriler sunulmuştur.