Ustvarjalna stičišča pisateljic Zofke Kveder in Julke Hlapec Đorđević: primeri v romanih Hanka in Jedno dopisivanje – fragmenti romana - Barbara Fužir (Jezik in Slovstvo)
Roman slovenske pisateljice Zofke Kveder Hanka (1918) in roman Jedno dopisivanje – fragmenti romana (1932) srbske ustvarjalke Julke Hlapec Đorđević poleg slogovnih in idejno-tematskih podobnosti povezujeta tudi podobni mednarodni poti avtoric in zanimanje za žensko vprašanje – ki ju je kljub številnim podobnostim v izbranih delih mestoma pripeljalo do različnih spoznanj. Obe sta predstavili lik intelektualke. V Hanki je intelektualka posegla v lastno intimo in poskušala razrešiti notranje razdore, medtem ko je v delu Jedno dopisivanje lik intelektualke predstavljen kot protipol čustvenemu moškemu subjektu. Roman srbske pisateljice je zanimiv tudi zaradi vključevanja lika Zofke Kveder v samo fabulo.Zofka Kveder, Julka Hlapec Đorđević, Hanka, Jedno dopisivanje – fragmenti romana, lik intelektualke, preseganje patriarhalnih vzorcev