Od ideje do realizacije vetroparka – Pregled administrativne procedure i zakonske regulative u Republici Srbiji - Miloš Ječmenica; Nikola Grbić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazan tipičan tok realizacije projekta vetroparka u Republici Srbiji. Kroz pregled zakonske regulative i administrativne procedure u postupku ishodovanja neophodnih dozvola i saglasnosti, kao i izrade svih faza projektno-tehničke dokumentacije, detaljno je predstavljen tok aktivnosti koje je potrebno sprovesti na putu od ideje do dobijanja upotrebne dozvole i priključenja vetroparka na elektroenergetsku mrežu. Na primeru projekta vetroparka, ukupne instalisane snage preko 10 MW sprovedena je analiza administrativne procedure, zakonske regulative i tehničkih zahteva sa obrazloženjem svake aktivnosti tokom realizacije ovog projekta. Formirana je metodologija koja se može koristiti za temeljnije sagledavanje obima i kompleksnosti aktivnosti pri razvoju ovakvih projekata, uključujući i fotonaponske elektrane. Shodno tome, poželjno je korišćenje softverskih alata za praćenje i upravljanje projektima. Očekuje se da ovaj rad bude od koristi pri sagledavanju neophodnih aktivnosti na razvoju ovakvih i sličnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.