Punctator w Uniwersytecie Bolońskim w dobie studiów Kopernika - Stanisław Sroka (Klio)
Mikołaj Kopernik studiował w Bolonii prawo kanoniczne i cywilne w latach 1496-1500. W artykule dokonano analizy zachowanych list nieobecności na zajęciach profesorów Uniwersytetu Bolońskiego podczas studiów Kopernika (obecność sprawdzał specjalny uniwersytecki urzędnik zwany punctator). Dodatkowo przeanalizowano opinie zawarte w brudnopisie wykazu zajęć (rotułu) na rok akademicki 1506/7. Kopernika wtedy już w Bolonii nie było (wyjechał z niej w 1500), ale byli to ci sami profesorowie, którzy wykładali w czasie jego bolońskich studiów. Analiza tych źródeł prowadzi do ostrożnej konkluzji, że studia prawnicze Mikołaja Kopernika w Bolonii mogły być dla niego rozczarowujące, a to z powodu z jednej strony niezbyt wybitnych postaci życia akademickiego wykładających na uniwersytetach prawniczych, zaś z drugiej niezbyt sumiennego podejścia do wykładów przez profesorów poprzez ich opuszczanie lub też niewielkie zainteresowanie samych żaków tymi wykładami. Z drugiej strony, na uniwersytecie artystów i medyków (gdzie m.in. wykładano astronomię) była grupa ponad przeciętnych wykładowców, których mógł słuchać młody torunianin, a których z pewnością brakowało na uniwersytetach prawniczych.