Системи когнітивного радіо: проблеми та перспективи розвитку - У.Р. Збежховська (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В даній статті проаналізовано основи роботи когнітивного радіо та когнітивних радіомереж, що викликано зростаючим попитом різних служб радіозв’язку на додатковий спектр частот, який приводить до формування більш складного середовища управління радіоспектром. Для вирішення такого завдання необхідно використовувати інноваційні методи управління спектром, які б забезпечували ефективне використання полоси частот службами, а також надавали можливість спільного використання обмежених ресурсів спектру та їх впровадження у телекомунікаційні системи. В певних умовах застосування підходів на основі динамічного доступу до спектру може сприяти вирішенню такої задачі. Але для її реалізації необхідно вирішити ряд певних складних задач, що пов’язані з управлінням використання спектру радіочастот.